Włoskie pączki – pięknie rosną w piekarniku: żadnego smażenia, wystarczy napełnić je dżemem, lepszego ciasta nie jadłaś nigdy.

Włoskie pączki to prosty i sprawdzony przepis! Można je szybko przygotować, a są naprawdę fantastyczne.

Te pączki według włoskiej receptury na pewno pokochasz, bo są niezwykle miękkie i pyszne. Dodatkowo dzięki nadzieniu zawsze możesz przygotować je o innym smaku, który lubisz. Najbardziej lubimy je z domowym dżemem lub konfiturą morelową.

Składniki:

  • 500 g mąki zwykłej
  • 2 jajka
  • 200 g wody (lub mleka)
  • 4 g drożdży suchych (15 g drożdży świeżych)
  • 100 g cukru
  • 50 ml oleju (lub masła)
  • wanilia
  • sól

Nadzienie:

  • Dżem wiśniowy

  • Dżem morelowy

Do posypania:

  • Cukier puder

Przygotowanie:

W misce wymieszaj przesianą mąkę, jajka, cukier i drożdże. Dodać wodę, olej i wymieszać.

Na koniec dodać wanilię i sól, przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i ugniatać. Przełożyć do natłuszczonej miski i przykryć. Pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozciągnąć palcami na prostokąt. Oprószamy mąką i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka i robimy wgłębienie palcami mniej więcej w połowie odległości pomiędzy kółkami.

W zagłębienie włóż dżem, przykryj ciastem, dociśnij brzegi palcami i wytnij. Później z wycinków zrobimy więcej szyszek. Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.

Pączki smarujemy odrobiną dżemu rozmieszanego w wodzie i posypujemy cukrem pudrem. Możemy również udekorować dżemem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!