Koniecznie zapisz przepis na wyjątkowe ciasto cioci – rozpływa się w ustach. Uzależnia swoim smakiem.

Każdy, kto jest fanem czekolady pod każdą postacią, powinien zaznajomić się prezentowanym przez nas przepisem, który jest po prostu wyjątkowy.

Ciasto przygotowane według prezentowanego przepisu może być doskonałą alternatywą dla pralin czy też czekoladowych ciast. Dodatkową zaletą tego ciasta jest jego krótki czas przygotowania.

Niezbędne składniki ciasta

  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 8 łyżek mąki
  • 6 łyżek mleka
  • 100 gramów rodzynek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy

  • 100 gramów masła
  • 100 mililitrów śmietany bądź ubitej śmietanki 30%
  • 300 gramów mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka cytryny

Składniki polewy

  • 100 gramów czekolady
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

Przede wszystkim trzeba ubić jajka z cukrem, dodać olej oraz mleko, rodzynki i mąkę. Blachę przygotowaną do pieczenia należy posypać mąką i przelać na nią przygotowane wcześniej ciasto. Ciasto należy piec przez około 30 minut w piekarniku o temperaturze 180-200 stopni.

Podczas stygnięcia ciasta należy przygotować polewę. Mascarpone trzeba rozgnieść z cukrem, śmietanką, skórką z cytryny oraz masłem. Podczas wykonywania masy należy zadbać o temperaturę pokojową.

W przypadku gdy lubi się smak waniliowy lub migdałowy można dodać trochę kropel aromatu. Ostatnim krokiem jest rozpuszczenie czekolady i wymieszanie z nią mleka.

Tak przygotowaną polewą trzeba polać ciasto, a całość wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

error: Treść zabezpieczona !!