Focaccia przypomina włoską pizzę, jednak nie dodajemy już sosu i pomidorów. Najczęściej jest podawana w domach jako główny posiłek, jednak równie dobrze sprawdzi się jako przekąska do pracy czy na piknik.
250 ml ciepłego mleka, cukier i drożdże mieszamy w głębokim pojemniku. Jedno jajko ubijamy osobno, po czym dodajemy do naszej mieszanki. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy z masą mleczną. Po dodaniu mąki ugniatamy ciasto. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i znów ugniatamy.
Okrągłą blachę przykrywamy pergaminem (papierem do pieczenia) i równo rozkładamy na niej nasze ciasto. Za pomocą noża wykonujemy nacięcia na cieście w postaci szachownicy. Na owych cięciach układamy pokrojoną mozzarellę.
Tak przygotowaną mieszanką smarujemy wierzch ciasta. Pieczemy je przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!