Świetna pyszna przekąska. Puszysty i delikatny włoski wypiek w 15 minut. Nikt mu się nie oprze.

Podobno ten wypiek jest poprzednikiem pizzy. Płaski placek, pieczony w wysokiej temperaturze, zamienia się w puszysty delikatny wypiek, będący jeszcze smaczniejszym po dodaniu przed pieczeniem mozzarelli.

Focaccia przypomina włoską pizzę, jednak nie dodajemy już sosu i pomidorów. Najczęściej jest podawana w domach jako główny posiłek, jednak równie dobrze sprawdzi się jako przekąska do pracy czy na piknik.

Jak go zrobić? O tym poniżej. Masło powinno być w temperaturze pokojowej.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 25 g cukru
  • 5 g drożdży
  • 2 szczypty soli
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 200 g mozzarelli

Przygotowanie

250 ml ciepłego mleka, cukier i drożdże mieszamy w głębokim pojemniku. Jedno jajko ubijamy osobno, po czym dodajemy do naszej mieszanki. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy z masą mleczną. Po dodaniu mąki ugniatamy ciasto. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i znów ugniatamy.

Ciasto przenosimy do głębokiej miski, przykrywamy folią i zanosimy do ciepłego miejsca. Czekamy tak długo, aż ilość ciasta podwoi się. W międzyczasie mozzarellę kroimy na cienkie paski.

Okrągłą blachę przykrywamy pergaminem (papierem do pieczenia) i równo rozkładamy na niej nasze ciasto. Za pomocą noża wykonujemy nacięcia na cieście w postaci szachownicy. Na owych cięciach układamy pokrojoną mozzarellę.

Znów przykrywamy ciasto folią i zanosimy w ciepłe miejsce do ponownego wzrostu ciasta. Drugie jajko ubijamy z dwiema łyżkami mleka i szczyptą soli.

Tak przygotowaną mieszanką smarujemy wierzch ciasta. Pieczemy je przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!