Lekka zapiekanka owsiana z twarogiem – dla Pań chcących schudnąć. Dołącz ją do diety i trać na wadze.

Wiele osób zastępuje mąkę płatkami owsianymi w celu zmniejszenia kaloryczności wypieków itp. Efektem jest oryginalna zapiekanka z płatków owsianych, której nadzienie zależy tylko od Twojej wyobraźni. Ja na przykład lubię wiśnie. Ostatnio trafiłam na zupełnie nietypowy przepis.

To prawdopodobnie najprostsza zapiekanka z płatków owsianych, jaką kiedykolwiek zrobiłam. Naprawdę pyszna!

Składniki:

  • 400 g twarogu
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych

Przygotowanie:

Wbij jajka do głębokiej miski, ubij je trzepaczką. Następnie dodaj do nich płatki owsiane. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj pokrojonego banana do składników. Wymieszaj z płatkami.

Dodaj twaróg do ciasta. Wszystko ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Wlej do niej ciasto. Piecz zapiekankę owsianą w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Następnie pozwól jej nieco ostygnąć, aby nie rozpadła się podczas krojenia.

Oto przepyszne i zdrowe danie bez mąki i cukru, które warto przygotować na śniadanie, bądź sycącą kolację. Moje dzieci uwielbiają jeść ją z dżemem malinowym lub truskawkowym. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!