Zapiekanka z kurczakiem – mój popisowy przepis na każde przyjęcie. Pyszna i łatwa w przygotowaniu

Przygotowanie:

Na początku pokrój cebulę na małą kostkę i podsmaż ją na patelni z olejem. Kolejno dodaj na nią pokrojonego kurczaka w plasterkach. Kiedy mięso zrobi się całkowicie białe, wtedy możesz dodać ulubionych przypraw.

Smaż tak długo, aż filety będą gotowe. W międzyczasie przygotuj grzyby. Dokładnie je umyj i pokrój na małe 3-4 części. Następnie ściągnij mięso z ognia i pozostaw do wystygnięcia, natomiast na tej samej patelni podsmaż grzyby. Wlej do nich odrobinę oleju, tak aby nie przywarły do dna.

Do tłuczonych ziemniaków dodaj jajko i mąkę, a następnie zagnieć ciasto. Kolejno przygotuj formę do pieczenia i obłóż ją pergaminem. Wlej do niej ciasto ziemniaczane i zrób na samym środku wgłębienie. Włóż do niego mięso i dociśnij. Jako następnej warstwy użyj grzybów.

Połóż je na mięso i dokładnie posól. Całość przykryj folią i piecz w 180 stopniach przez 20 minut. W tym czasie zetrzyj ser na dużych oczkach i kiedy minie wyznaczony czas pieczenia posyp nim ciasto. Następnie włóż je ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut.

Zapiekanka jest bardzo pyszna, soczysta i sycąca. Dosłownie rozpływa się w ustach. Świetnym dodatkiem mogą być posiekane zioła. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!