Wykwintna zapiekanka – kolacja jak marzenie. Szybki i prosty w wykonaniu przepis. Lepiej zrób podwójną porcję.

Zapiekanka idealnie nadaje się na obiad czy kolację. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć sycące, wartościowe i pyszne danie.

Połączenie kapusty i mięsa mielonego sprawi, że jeszcze nieraz powrócisz do tego wykonania tego przepisu! Warto spróbować to pyszne danie.

Składniki:

  • 1 kg kapusty,
  • 800 g mielonej wołowiny,
  • 500 g ziemniaków,
  • 3 cebule,
  • 5 jaj,
  • 120 ml mleka,
  • 200 g śmietany,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Z kapusty usunąć główne liście, a warzywo włożyć do większego garnka z gotująca się wodą i poczekać do momentu, kiedy liście zaczną się rozdzielać. Rozdzielone liście kapusty gotować przez około 2 minuty,  a następnie wyjąć je i ostudzić.

Twarde liście kapusty pokroić. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć. Do cebuli dodać mięso mielone i wszystko razem podsmażać na małym ogniu.

Ziemniaki obrać z mundurków i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Potem dodać je do mięsa mielonego. Całość posolić i popieprzyć do smaku. Farsz wystarczy wymieszać, aby składniki dobrze połączyły się.

W osobnej misce ubić jajka i mleko. Kapustą wyłożyć naczynie do pieczenia, aby dokładnie zakryła dno naczynia. Na to ułożyć połowę nadzienia i rozlać na wierzchu połowę przygotowanej masy jajecznej.

Drugą warstwę wykona tak samo, czyli: kapusta, farsz, masa jajeczna i wszystko przykryć liśćmi kapusty. Górę zapiekanki posmarować kwaśną śmietaną.

Naczynie wstawić do uprzednio dobrze rozgrzanego piekarnika. Przygotowaną zapiekankę piec przez 40 minut w 18 stopniach. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!