Połączenie kapusty i mięsa mielonego sprawi, że jeszcze nieraz powrócisz do tego wykonania tego przepisu! Warto spróbować to pyszne danie.
Z kapusty usunąć główne liście, a warzywo włożyć do większego garnka z gotująca się wodą i poczekać do momentu, kiedy liście zaczną się rozdzielać. Rozdzielone liście kapusty gotować przez około 2 minuty, a następnie wyjąć je i ostudzić.
Twarde liście kapusty pokroić. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć. Do cebuli dodać mięso mielone i wszystko razem podsmażać na małym ogniu.
Ziemniaki obrać z mundurków i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Potem dodać je do mięsa mielonego. Całość posolić i popieprzyć do smaku. Farsz wystarczy wymieszać, aby składniki dobrze połączyły się.
W osobnej misce ubić jajka i mleko. Kapustą wyłożyć naczynie do pieczenia, aby dokładnie zakryła dno naczynia. Na to ułożyć połowę nadzienia i rozlać na wierzchu połowę przygotowanej masy jajecznej.
Drugą warstwę wykona tak samo, czyli: kapusta, farsz, masa jajeczna i wszystko przykryć liśćmi kapusty. Górę zapiekanki posmarować kwaśną śmietaną.