Pokrój w drobną kostkę szynkę lub kiełbasę. Wbij do wędlin dwa jajka i dodaj kwaśną śmietanę. Utrzyj żółty ser i wszystko wymieszaj. Całość przypraw do smaku.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i poukładaj na niej kromki chleba. Na każdą nałóż gotowe nadzienie. Staraj się je rozkładać równomiernie. Tak przygotowane pieczywo piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej posmarowane masłem kromki chleba. Następnie do pokrojonej w drobną kostkę szynki wbij jajka, dodaj starty żółty ser, posiekany szczypiorek oraz kwaśną śmietanę ze zmiażdżonym czosnkiem. Nałóż cienko na pieczywo przygotowane nadzienie. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15–20 minut.