Pyszne zapiekanki ze zwykłego chleba. Tak przygotowanych jeszcze nie jadłaś. Smaczna i pożywna ciepła przekąska

Zapiekanki to smaczna i pożywna ciepła przekąska. Do tego łatwo i szybko się je robi, dlatego idealnie nadają się na kolację w gronie rodziny lub z przyjaciółmi. Istnieje wiele sposobów na ich przyrządzanie. Poniżej znajdziesz moje ulubione wersje.

Zapiekanki klasyczne

Składniki:

  • 8–10 kromek chleba,
  • 200 g szynki lub kiełbasy,
  • 200 g twardego żółtego sera,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • sól i ulubione przyprawy do smaku.

Pokrój w drobną kostkę szynkę lub kiełbasę. Wbij do wędlin dwa jajka i dodaj kwaśną śmietanę. Utrzyj żółty ser i wszystko wymieszaj. Całość przypraw do smaku.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i poukładaj na niej kromki chleba. Na każdą nałóż gotowe nadzienie. Staraj się je rozkładać równomiernie. Tak przygotowane pieczywo piecz w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

Zapiekanki czosnkowe

Składniki:

  • kilka kromek chleba,
  • 200 g szynki,
  • 150 g żółtego sera,
  • 3 jajka,
  • szczypiorek,
  • 1–2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej posmarowane masłem kromki chleba. Następnie do pokrojonej w drobną kostkę szynki wbij jajka, dodaj starty żółty ser, posiekany szczypiorek oraz kwaśną śmietanę ze zmiażdżonym czosnkiem. Nałóż cienko na pieczywo przygotowane nadzienie. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15–20 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!