Zamiast lekami, lecz tarczycę zdrowym odżywianiem – Lekarze potwierdzają.

Wiele osób w dzisiejszych czasach cierpi z powodu chorób tarczycy. Jak się okazuje największy wpływ na leczenie tych schorzeń oraz lepsze samopoczucie mają nie leki, lecz dieta.

Endokrynolodzy coraz częściej zwracają na to uwagę pacjentów – to tryb życia i sposób codziennego odżywiania się jest najlepszym lekarstwem na choroby związane z tarczycą.

Czego należy unikać w diecie?

Lekarze specjaliści chorób tarczycy są zdania, że jednym z bardziej szkodliwych składników pokarmowych jest gluten – czyli białko występujące w ziarnach zbóż takich jak pszenica, jęczmień, żyto czy orkisz. Ponieważ gluten osłabia prawidłową pracę tarczycy, tak ważne jest, by odrzucić w codziennym żywieniu wszystkie produkty, które go zawierają, a w tym między innymi:

  • białe pieczywo
  • ciasta i ciasteczka
  • chleb
  • makarony

Dodatkowo, osoby ze zdiagnozowaną chorobą tarczycy, zdecydowanie powinny odstawić cukier oraz wszelkie wyroby, w których jest zawarty, ponieważ ma on również niekorzystny wpływ na funkcjonowanie gruczołu.

Kolejnym produktem, na który należy zwrócić uwagę jest olej rzepakowy – zaburzający prawidłową produkcję hormonów tarczycowych. W tym przypadku znacznie lepiej sprawdzi się olej słonecznikowy czy masło, można również stosować smalec.

Jak wykazują obserwacje i badania samo zażywanie leków nie jest wystarczające w leczeniu schorzeń tarczycy.

Konieczna jest zmiana nawyków – w tym zmiana codziennego odżywiania oraz sposobu przygotowywania posiłków.

Taka zmiana na początku może wydawać się trudna, jednak z czasem stanie się nowym nawykiem, a przede wszystkim przyniesie konkretne i pozytywne efekty zdrowotne. Zwróćmy także uwagę na regularne oczyszczanie gruczołu tarczycy.

Dobrą metodą jest opracowany przez rosyjskiego bioterapeutę Michała Tombaka sposób z wykorzystaniem nalewki z pestek jabłek:

  • potrzebujemy 40 pestek z jabłek
  • pestki wkładamy do szklanej butelki lub słoika
  • zalewamy 100 ml spirytusu
  • odstawiamy na 7 dni

Po tym czasie nalewka jest gotowa – codziennie, 15 minut przed posiłkiem, pijemy 7 kropli rozpuszczonych w pół szklance wody.

error: Treść zabezpieczona !!