Mannik ,,Zebra” – Wiele przepisów próbowałam, zanim znalazłam ten idealny. Mój hit na każdym przyjęciu

Zapraszasz gości i chcesz ich zaskoczyć? A może masz ochotę na kawałek pysznego ciasta do porannej kawy?

Wypróbuj przepis na mannik „zebrę”.

Składniki

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • 90 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • łyżka oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania

Masło wyjmij z lodówki, by zmiękło. Do dużej miski wsyp kaszę mannę, mąkę i sodę. Dodaj kefir, całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 20-30 minut. Posiekaj drobno masło, po czym połącz je z cukrem, jajkami i ekstraktem waniliowym. Dodaj przygotowaną wcześniej mieszankę kaszy, mąki, sody i kefiru. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Połowę masy przełóż do drugiej miski i wymieszaj ją z kakao. Okrągłą formę wysmaruj olejem, by ciasto do niej nie przywierało. Powoli na przemian wlewaj jasną i ciemną masę.

Formuj okręgi, zaczynając od krawędzi. Na koniec za pomocą wykałaczki możesz nanieść na wierzchu wzór pajęczyny. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego ciasto na 35-40 minut.

Co jakiś czas sprawdzaj, czy już nie przywiera do wbitej wykałaczki. Gotowy mannik możesz posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

error: Treść zabezpieczona !!