Zacznij zbierać zielone orzechy: świetny sposób, aby zwalczyć bóle głowy, zadbać o zwoje zdrowie i poprawić urodę.

Zielone orzechy to świetny sposób, aby zwalczyć bóle głowy, zadbać o zwoje zdrowie i poprawić urodę.

Każdy wie, że orzechy są bardzo zdrowe, ale posiadają one też niesamowite właściwości, gdy są jeszcze zielone, czyli w czerwcu/lipcu. Zielone orzechy i ich małe liście są od wielu lat wykorzystywane do wytwarzania różnych produktów, które mają korzystne działanie na urodę i zdrowie. Z tego artykułu dowiesz się jakie mają właściwości oraz w jaki sposób je wykorzystać.

Wpływ zielonych orzechów na stan zdrowia

Zielone orzechy poza tym, że są doskonałym przysmakiem to również są bardzo zdrowe. Są bogatym źródłem witaminy C, wzmacniają układ odpornościowy i detoksykują.

Odtruwają organizm, oczyszczają krew, błonę śluzową przełyku, działają przeciw depresji i zmęczeniu, pomagają w usuwaniu metali ciężkich oraz wzmacniają żołądek i wątrobę. Działają także na problemy menstruacyjne i na ból głowy.

Olejek wykonany z zielonych orzechów zmniejsza łupież oraz wzmacnia włosy.

Natomiast maska z zielonych orzechów odświeża i rewitalizuję zmęczoną skórę. Nadają się  również do spożycia: jako dodatek do mięsa, składnik sałatek warzywnych i owocowych.

Olejek do skóry

Doskonale odżywia skórę, pomaga na blizny i przy trudno gojących się ranach.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 7 zielonych orzechów
  • oliwa z oliwek (lub inny olej)

Przygotowanie:

Na początku orzechy poćwiartuj, marchewki zetrzyj na tarce, tak przygotowane składniki włóż do butelki i zalej oliwą. Następnie zamknij butelkę i pozostaw ją w słonecznym miejscu przez około miesiąc.

Miód z zielonych orzechów

Orzechy pomagają przy leczeniu anemii, bólach gardła, złej morfologii krwi, niedoczynności tarczycy oraz chorobach układu oddechowego, a zwłaszcza przy zapaleniu płuc.

Składniki:

  • 1/2 l miodu
  • 40 kawałków zielonych orzechów

Przygotowanie:

Orzechy pokrój w ćwiartki, włóż do szklanej butelki lub słoika, zalej miodem, zamknij i pozostaw w ciemnym miejscu (np. spiżarni) na 40 dni. Spożywaj 1 łyżeczkę rano na pusty żołądek.

Likier z zielonych orzechów

Ten przysmak pije się przy chorobach przewodu pokarmowego (wrzody, bóle żołądka), bólach menstruacyjnych, obniżonej czynności tarczycy, bólach głowy lub dla poprawy nastroju.

Składniki:

  • 12 zielonych orzechów
  • 4 goździki
  • 1 litr brandy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 400g cukru
  • 5 ziaren kawy
  • 1 cytryna (najlepiej ekologiczna)

Przygotowanie:

Rozpocznij od umycia i przekrojenia orzechów na pół. Następnie pokrój cytrynę w plastry, całość umieść w butelce i wymieszaj.

Kolejno butelkę zamknij i umieść w słonecznym miejscu na 40 dni. Od czasu do czasu potrząśnij butelką, tak aby cukier mógł się rozpuścić. Na koniec odcedź i gotowe!

Herbata z młodych liści orzecha włoskiego

Młode liście orzecha włoskiego zawierają w sobie garbniki. Herbatę pije się w przypadku problemów z biegunką, przewodem pokarmowym i również używa się jej jako okład np. w trakcie stanu zapalnego oczu.

Przygotowanie:

Na początku drobno pokrój liście (10g), zalej je wrzątkiem (200ml) i parz przez 2 godziny, a następnie całość odcedź. Pij 3 łyżeczki, 3 razy dziennie przed posiłkiem.

error: Treść zabezpieczona !!