Cieniutkie placki ziemniaczane – o wiele lepsze niż naleśniki. Znikają ze stołu w kilka chwil

Chcesz przepis na cieniutkie placki ziemniaczane?

Są one zdecydowanie lepsze od tradycyjnych naleśników, a ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste. Smak będzie zachwycał wszystkich, a przepis jest prosty i każdy poradzi sobie z przygotowaniem. 

Są mega cienkie, pachnące i chrupiące. Można je zjeść samodzielnie lub zrobić do nich pyszny, dowolny farsz w zależności od gustu smakowego.

Chcesz przepis? Zaraz Ci podam i gwarantuje, że będziesz zachwycona oraz Twoi najbliżsi również.

SKŁADNIKI

  • 4-5 ziemniaków
  • 3 jajka
  • 250-300 gram mąki pszennej
  • 250-300 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • dowolne zioła w zależności od upodobań
  • sól do smaku, wedle uznania
  • dowolny farsz np. z pieczarek czy sera opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE

Obrać ziemniaki, dokładnie umyć i każdy z nich pokroić na 4 części. Ziemniaki umieścić w garnku, zalać wodą, posolić do smaku i gotować aż będą miękkie.

Poczekać do ostygnięcia ziemniaków i zmiksować lub zblendować je z wodą, w której były gotowane, aby masa była papką.  Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko, mąkę i jajka. Dokładnie wymieszać.

Do całości dolać olej i łyżeczkę soli oraz zioła. Dokładnie wymieszać i pozostawić na około 25-30 minut. Na rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju smażyć placuszki, aż będą rumiane z każdej ze stron.

Posypać ulubionymi dodatkami np. szczypiorkiem. Na naleśniki można ułożyć dowolny farsz. SMACZNEGO

error: Treść zabezpieczona !!