I tego zdania są nawet geniusze kulinarnego świata. Na przykład Jamie Oliver umieścił przepis na ziemniaki w swojej świątecznej książce kucharskiej.
To nie jest jakiś rodzaj duszonych lub pieczonych ziemniaków, ale coś pomiędzy. Szef kuchni mówi, że ten przepis jest doskonały! Dzięki niemu ziemniaki są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Sekret tkwi w specjalnym dressingu olejnym z szałwią (lub rozmarynem, zależnie od gustu). I oczywiście w samym przygotowaniu. Najważniejsze, żeby się nie spieszyć.
Dokładnie umyj ziemniaki, ale w żadnym wypadku nie usuwaj skórki. Apetyczna i rumiana skóra będzie najlepszym dodatkiem.
Po zagotowaniu gotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie pozwól im lekko wyschnąć i umieść ziemniaki na blasze do pieczenia. Dodaj sól, pieprz, masło i jedną łyżkę oliwy.
Rozłóż na blasze do pieczenia tak, aby między ziemniakami była szczelina. Między nimi włóż ząbki czosnku – zmiażdżone, ale nieobrane.
Piecz ziemniaki w 180 stopniach przez około godzinę. Gdy będą gotowe, wyjmij je i trochę zmiażdż, jak na zdjęciu. Następnie połącz kilka łyżek oliwy z posiekanym rozmarynem, zalej ziemniaki i piecz przez kolejne 20 minut.