Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym – wypełnij 3 ziemniaki farszm, raz dwa i pyszny obiadek na stole.

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to pomysł na oryginalny obiad dla całej rodziny.

To smaczne i nietypowe danie może zrobić każdy, jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a potrzebne produkty na pewno posiadasz we własnym domu.

Składniki na 6 porcji:

  • 3 średnie ziemniaki
  • 200 g mięsa mielonego
  • 3 plastry boczku
  • 200 ml mleka
  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego
  • 200 g startego sera
  • 20 g mąki
  • przyprawy (sól, pieprz) do smaku

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, bez krojenia ich na części. Na patelnię nalej odrobinę oleju, gdy ten się nagrzeje, wrzuć całe mięso mielone, przypraw solą i pieprzem.

Plastry boczku pokrój w drobną kostkę i dorzuć do mięsa, duś wszystko razem. Po jakimś czasie dorzuć mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dolej mleko i gotuj ciągle mieszając, do momentu aż sos stanie się gęsty.

Gdy ziemniaki się ugotują przekrój je na pół i łyżką wydrąż z nich środek ziemniaka.

Wrzuć go do miski i rozgnieć widelcem. Do rozgniecionych już ziemniaków dorzuć usmażone mięso oraz 3-4 łyżki sosu pomidorowego po czym starannie wymieszaj.

Na koniec całość posól, dodaj starty ser i jeszcze raz wymieszaj, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Gotowym farszem napełnij połówki ziemniaków, ułóż je w żaroodpornym naczyniu i posyp z wierzchu startym serem i ziołami.

Tak przygotowane ziemniaki wstaw do maksymalnie rozgrzanego piekarnika i piecz do momentu aż będą gotowe.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!