Chyba nigdy nie zapomnę smaku tego pysznego chrupkiego placka i powiem szczerze, że są dni kiedy ich zapach dosłownie chodzi mi po głowie cały dzień. Oczywiście potrzeba by było długiej praktyki żeby dorównać smakom naszych babć.
Kto wie, może jakieś magiczne umiejętności spływają na człowieka w chwili stania się babcią, nie wiadomo, ale dziś proponuję przepis, który z pewnością , rozpieści nasze podniebienie i co bardzo ważne na pewno się uda, nawet osobą, które robią to pierwszy raz.
Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce lub przy użyciu maszynki do mielenia czy blendera kielichowego (będzie znacznie szybciej). Starte ziemniaki zostawiamy na ok 10 minut, żeby puściły sok, po tym czasie sok z ziemniaków delikatnie wylewamy.
Następnie drobno posiekaj cebulkę i dodaj do ziemniaków, cebulę można także zetrzeć na tarce z ziemniakami. W osobnej misce połącz jajko, białko i mąkę, a następnie dodaj to wszystko do masy ziemniaczano cebulowej.
Dopraw solą i pieprzem , dobrze wymieszaj. Na patelni z powłoką nieprzywierającą, rozgrzej olej, nakładaj masę (najlepiej 1 pełna łyżka) i lekko rozprowadź na cienki placek.
Z plackami można trochę poeksperymentować, żeby nadać im nieco innego wyjątkowego smaku np. poprzez dodanie do masy posiekanej pietruszki, koperku, bazylii czy startego twardego sera żółtego.