Ziemniaki z cebulką – hit w mojej kuchni. Obłędny smak. Rodzina nie chce odejść od stołu.

Dziś pokażę Wam przepis na wyśmienite ziemniaki z cebulką. Jeśli chcielibyście odpocząć od dań mięsnych, to jest to idealna alternatywa na obiad.

Potrawą można najeść się do syta, a przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Wasi krewni będą z pewnością zachwyceni, a wszystkie gospodynie będą prosiły Was o przepis!

Składniki

  • 1 cebula
  • 700 g ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 50 g sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka octu
  • 20 g ulubionych ziół
  • 50 g oleju roślinnego

Sposób przygotowania

Jako, że wszystkie czynności trzeba wykonywać błyskawicznie, zanim zajmiesz się gotowaniem, przygotuj sobie wszystkie składniki.

Na początek pokrój paprykę na niewielkie podłużne kawałki. Następnie na odpowiedniej tarce zetrzyj ziemniaki i marchew, tak by kawałki były długie i cienkie. Cebulę pokrój w pierścienie.

Do patelni wlej olej, rozgrzej ją i włóż cebulę. Smaż ją przez kilka minut. Teraz dodaj marchewkę i smaż przez następne 2-3 minuty, mieszając w tym czasie składniki.

Gdy to zrobisz, to dołóż ziemniaki. Smaż przez kolejne pięć minut, pamiętając o ciągłym mieszaniu. Na koniec dodaj jeszcze paprykę, wszystko wymieszaj i smaż przez ok. minutę.

Zostaje tylko doprawić potrawę. Wlej sos sojowy z octem, wsyp pieprz i całość porządnie wymieszaj. Ziemniaki są praktycznie gotowe. Teraz przykryj pokrywką patelnię i zostaw na ogniu na kilka minut.

Do smaku posyp potrawę uwielbianymi przez Ciebie ziołami. Ziemniaki od razu można podawać do stołu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!