Pieczone w majonezie i keczupie: Złociste udka z kurczaka – Hit w mojej kuchni

Kurczak to jedno z najprostszych do przygotowania, a jednocześnie jedno z najbardziej wdzięcznych rodzajów mięsa ze względu na to, że pasują do niego niemal wszystkie przyprawy.

Poniższy przepis na pieczone udka to kolejna, dość oryginalna, a przy tym bardzo apetyczna odsłona tego mięsa. Prosta marynata przygotowana z wykorzystaniem dwóch najpopularniejszych sosów sprawia, że kurczak staje się niezwykle delikatny i soczysty, a skórka pod jej wpływem wręcz rozpływa się w ustach.

Ważne, by do przygotowania tego dania użyć ketchupu i majonezu jak najwyższej jakości, by uzyskać doskonały efekt.

Taka ciekawa potrawa sprawdzi się nie tylko podczas zwykłego obiadu, ale również podczas większej uroczystości.

Oto potrzebne składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu, najlepiej pikantnego
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili
  • łyżeczka soli

Udka myjemy, osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem i posypujemy z wszystkich stron solą.

Przygotowujemy marynatę:

Majonez mieszamy z ketchupem, następnie dodajemy słodką paprykę i majeranek. Udka dokładnie mieszamy z marynatą, tak by pokryła ona całe mięso. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, by marynata przegryzła się z mięsem.

Zamarynowane udka układamy w żaroodpornym naczyniu, pomiędzy nimi kładąc jeszcze pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Całość równomiernie posypujemy chili.

Pieczemy pod przykryciem (może to być folia aluminiowa) około 50 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia można odkryć mięso, by skórka nieco mocniej się przypiekła.

Trzeba jednak pamiętać, że przy tym rodzaju marynaty nie stanie się mocno chrupiąca. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!