Poniższy przepis na pieczone udka to kolejna, dość oryginalna, a przy tym bardzo apetyczna odsłona tego mięsa. Prosta marynata przygotowana z wykorzystaniem dwóch najpopularniejszych sosów sprawia, że kurczak staje się niezwykle delikatny i soczysty, a skórka pod jej wpływem wręcz rozpływa się w ustach.
Taka ciekawa potrawa sprawdzi się nie tylko podczas zwykłego obiadu, ale również podczas większej uroczystości.
Majonez mieszamy z ketchupem, następnie dodajemy słodką paprykę i majeranek. Udka dokładnie mieszamy z marynatą, tak by pokryła ona całe mięso. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, by marynata przegryzła się z mięsem.
Pieczemy pod przykryciem (może to być folia aluminiowa) około 50 minut, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia można odkryć mięso, by skórka nieco mocniej się przypiekła.