Lubisz smacznie zjeść, ale nie chcesz poświęcać gotowaniu zbyt wiele czasu – Jeśli tak, to przepis na zrazy ukraińskie jest dla Ciebie.

Smakowite zrazy ukraińskie

Jest wiele przepysznych polskich dań, które zdecydowanie zbyt często goszczą na naszych stołach. Oto przepis na przepyszne zrazy ukraińskie, które będą doskonała odskocznią od tradycyjnych i powielanych cały czas potraw. Danie to z pewnością posmakuje każdemu, a przygotowanie ich jest zaskakującą proste ponieważ w rzeczywistości to tak naprawdę kotlety z cebulą i sosem tworzące wyśmienitą kompozycję smakową.

Zrazy z cebulą; składniki do przygotowania dania:

  • 250 g cebuli,
  • 300 g kwaśnej śmietany 20%,
  • 400 g mięsa,
  • 150 g mąki,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki,
  • dwie łyżki stołowe ziarnistego pieprzu,
  • 1 pęczek świeżego kopru,
  • dwie łyżki stołowe octu,
  • jedna mała łyżeczka soli,
  • 1 łyżka stołowa cukru,
  • 4 łyżki stołowe oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

Na początek należy pokroić mięso na kawałki o grubości około 1 cm. Następnie mięso należy ubić z obu stron za pomocą tłuczka, dodać sól i pieprz, a następnie włożyć do pojemnika na żywność tak aby marynowany się w przyprawach przez około 15 minut.

Połowę cebuli należy pokroić w cienkie pół pierścieniem i od wstawić do osobnego pojemnika, a następnie dodać do nich sól, ocet, pieprz, cukier i trochę koperku. Cebulę należy w ten sposób zamarynować przez około 10 minut. Po upłynięciu czasu marynowania zarówno cebuli oraz mięso należy wyjąć z pojemników.

Gdy to zrobimy na każdy kawałek mięsa należy włożyć porcję cebuli i zwinąć małą roladkę. Gdy to zrobimy i każdy kawałek mięsa zostanie nadziany cebulą oraz zwinięty w rulon obtaczamy mięso (roladkę) mące i smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru.

W osobnym pojemniku bądź talerzu należy rozłożyć usmażone roladki. Natomiast na patelnię, na której smażyliśmy mięsko należy dodać drobno pokrojoną resztę cebuli. Dodać śmietanę oraz kilka łyżek dodatkowych mąki i łyżkę papryki.

Wszystko razem należy zmieszać, a na koniec robienia sosu należy dodać do niego posiekany koperek i odrobinę wody. To właśnie w ten sposób powstanie wyśmienity sos. Następnie rolady należy ponownie ułożyć na patelni wraz z sosem, w tym przypadku sos powinien całkowicie przykryć mięso.

Danie należy dusić na patelni pod przykryciem najlepiej na małym ogniu przez około 40 minut. Po upływie tego czasu danie jest gotowe. Roladki tak przygotowane wykwintnie komponują się niemal z każdym dodatkiem takim, jak np. ryż czy też kasza gryczana.

Co więcej danie to można przygotować na kilka różnych sposobów i na przykład przed podaniem posypać je odrobiną startego sera, dzięki temu zmieni się smak, a danie nawet często powtarzane nie będzie banalne.

error: Treść zabezpieczona !!