Zupa z pieczonego czosnku z ziołami i grzankami – Zaskoczę Cie tym przepisem.

Zupa z pieczonego czosnku z ziołami i grzankami – procedura przygotowania

Jeśli nigdy nie lubiłaś czosnku, pokochasz go dzięki temu przepisowi. Szczególnie miłośnicy klasycznej zupy czosnkowej docenią oryginalny zabieg, który nadaje zupie wyrazisty smak.

Składniki

  • główka czosnku – 3 szt
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • ziemniaki – 600 g
  • szalotka – 160 g
  • masło – 90 g
  • bulion z kurczaka – 1500 ml
  • krem ​​do gotowania – 200 g
  • tymianek – do smaku
  • pietruszka – do smaku
  • grzanki – do smaku

Przygotowanie

Dwie główki czosnku przekrój na pół. Jedną głowę podziel na goździki. Przygotuj kawałek folii aluminiowej i ułóż na nim połówki główek oraz goździki. Całość zalewamy oliwą z czosnku.

Posolić równomiernie czosnek i zamknąć folię. Owiń opakowanie foliowe kolejną warstwą folii, ułóż w naczyniu do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C. Piec przez 60 minut.

Wskazówka: Upewnij się, że folia jest szczelnie zamknięta. Dzięki temu czosnek nie wysycha i pozostaje giętki.
Podczas smażenia czosnku obierz ziemniaki. Następnie pokroić je na kawałki o grubości około 1 cm. Obierz także szalotkę, pokrój ją w ósemki i odłóż na bok.

W rondelku rozgrzewamy masło i dodajemy łyżkę oleju – nie będzie się tak bardzo palić. Dodać szalotkę i smażyć około 5 minut. Dodać pieprz i wszystko wymieszać. Dodaj ziemniaki i smaż je na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

Wlać bulion z kurczaka do mieszaniny i gotować przez 30 minut. W czasie gdy masa się gotuje, wyjmujemy upieczony czosnek z piekarnika, obieramy poszczególne ząbki ze skórek, dodajemy je do bulionu i wszystko dokładnie mieszamy.

Do zupy dodać śmietanę, wszystko ponownie wymieszać i pozwolić lekko zabulgotać. Na osobnej patelni na oliwie podsmażamy pozostałe obrane ząbki czosnku. Po usmażeniu czosnku wlać go do miski z olejem. Podsmaż czosnek nie dłużej niż minutę, w przeciwnym razie stanie się gorzki.

Zupę zdejmij z ognia i przelej do talerza. Za pomocą łyżki delikatnie włóż czosnek do oliwy, a na koniec dodaj grzanki. Na koniec posyp zupę tymiankiem i natką pietruszki.

error: Treść zabezpieczona !!