Gęsta zupa z soczewicy z wędzonym mięsem – Oto Instrukcja przygotowania.

Gęsta zupa z soczewicy z wędzonym mięsem – procedura przygotowania

Jeśli szukasz inspiracji na rodzinną zupę, wypróbuj przepis na soczewicę z wędzonym mięsem. Przed podaniem można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Składniki

  • cebula – 1 szt
  • małe marchewki – 3 szt
  • cały boczek angielski – 300 g
  • olej – w razie potrzeby
  • soczewica gruboziarnista – 300 g
  • bulion lub woda – 1500 ml lub według smaku
  • mąka zwykła – 1 łyżka
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • liść laurowy – 1 liść
  • ziele angielskie – 3 kulki
  • czosnek – 3 ząbki
  • ocet – 3-5 łyżek
  • sól dla smaku

Przygotowanie

Obierz marchewkę i cebulę. Marchewkę pokroić w drobną kostkę, a cebulę drobno posiekać. Następnie boczek angielski pokroić w mniejszą kostkę.

Do garnka wlać olej i pozostawić na nim cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy do tego marchewkę z boczkiem angielskim i chwilę smażymy. Dzień wcześniej namoczoną i odsączoną soczewicę wlać do garnka i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie zalać bulionem lub wodą.

Dopraw zupę do smaku mielonym czarnym pieprzem. Następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj, aż soczewica będzie prawie miękka. Mąkę zwykłą wymieszać z odrobiną wody, wlać do zupy i wymieszać. Następnie dokładnie gotuj przez chwilę.

Przed końcem gotowania dodać wyciśnięty czosnek i 3-5 łyżek octu do smaku. Na koniec posolić do smaku. Gotową zupę możesz podawać od razu. Przed podaniem można posypać świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!