7 pomysłów na pyszną rybę – dla każdego coś pysznego. Z każdego przepisu wychodzi obłędnie.

Ryba jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych stołach. Jest ona nie tylko pyszna, ale także delikatna, soczysta i mało kaloryczna.

Rybę najczęściej smażymy na oleju, jednak istnieje wiele różnych wariantów jej podawania, które sprawią, że będzie smakować jeszcze lepiej. Jeżeli szukasz inspiracji na ciekawe przygotowanie ryby na rodzinny obiad, to mam dla ciebie siedem, oryginalnych przepisów. Są one łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego też idealnie sprawdzą się w każdej kuchni.

Ryba w cieście z serem

Wymagane składniki:

  • ulubiona ryba bez ości
  • 4 jaja kurze
  • 100 g twardego sera żółtego
  • 3 łyżki stołowe majonezu
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Wszystkie jajka wbij do miski lub głębokiego talerza i rozbełtaj za pomocą trzepaczki. Dodaj do nich także majonez, a następnie wymieszaj.

Do mieszanki dodaj starty na tarce żółty ser oraz mąkę. Wszystkie składniki dopraw do smaku, a następnie wymieszaj. W takim cieście obtaczaj rybę, a następnie smaż ją na patelni.

Ciasto ziemniaczane

Wymagane składniki:

  • 2 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 3 ziemniaki
  • 1 jajo kurze
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do ziemniaczanej masy wsyp mąkę, wbij jajko i daj szczyptę soli. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Obtocz rybę w powstałej masie i smaż ją na gorącym oleju.

Ciasto ze skrobią kukurydzianą

Wymagane składniki:

  • 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
  • 1 jajo kurze
  • sól
  • inne lubiane przyprawy

Sposób przygotowania:

Do miski wbij jajka, roztrzep je i wymieszaj z przyprawami i szczyptą soli. Do mieszanki dodaj dwie łyżki skrobi, dokładnie połącz składniki. Rybę obtoczoną w tym cieście smaż na dużym ogniu.

Ciasto piwne

Wymagane składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jaja kurze
  • 200 ml piwa ciemnego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek. Wszystkie żółtka zmieszaj z mąką i ciemnym piwem.

Białka ubij trzepaczką na sztywną pianę, a następnie delikatnie pomieszaj je z resztą składników. Rybę obtocz w mieszance i smaż na średnim ogniu.

Ciasto z wodą mineralną

Wymagane składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 kurze jaja
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru białego
  • 0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Żółtka oddziel od białek i wymieszaj je z cukrem oraz solą. Do roztrzepanych żółtek dodaj także wodę mineralną i pół szklanki mleka. Wszystkie składniki starannie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj do żółtek. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj tak, by uzyskać gładką masę. W takim cieście obtaczaj rybne filety i smaż na gorącej patelni.

Ciasto bez jajek

Wymagane składniki:

  • 70 ml wody mineralnej
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • gałka muszkatołowa
  • inne lubiane przyprawy

Sposób przygotowania:

Do średniej wielkości miski wsyp mąkę, sodę, sól oraz resztę przypraw. Wszystko wymieszaj. Do miski zacznij dolewać także wodę, ciągle mieszając jej zawartość. Gdy uzyskać jednolitą masę, obtocz w niej rybę i smaż na patelni.

Ciasto białkowe

Wymagane składniki:

  • 3 łyżki stołowe mąki
  • 4 białka
  • 1 łyżeczka wody mineralnej
  • sól

Sposób przygotowania:

Oddzielone od żółtek białka ubij ze szczyptą soli. Do białek dodaj mąkę i wodę, wszystko starannie wymieszaj do uzyskania jednolitej, płynnej masy. Smaż rybę na dużym ogniu.

error: Treść zabezpieczona !!