Jeśli znudziły Ci się już klasyczne ciasta i szukasz czegoś nowego, ten przepis na warstwowe egipskie ciasto na pewno Cię zainteresuje.

Ciasto egipskie to przepyszne ciasto rozpływające się w ustach i do tego szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako tort lub ciasto na większe uroczystości lub po prostu do kawy. Twoi goście będę mieć niebo w gębie i na pewno poproszą o dokładkę. Takiego ciasta jeszcze nie jadłeś. 

Ciasto to jest lekkie i puszyste, składa się z 3 warstw i przełożone jest budyniem. Dodatkowo orzechy zawarte w cieście dodają mu głębszego smaku. Już pierwszy kęs sprawi, że Twoje kubki smakowe będą wariować z zachwytu.

Składniki:

  • 650 g mąki
  • 650 g cukru
  • 9 białek
  • 9 żółtek
  • 350 ml mleka
  • 170 g masła
  • 20 g cukru waniliowego
  • 300 g orzechów włoskich
  • 350 ml kremu

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona !!