Jeśli znudziły Ci się już klasyczne ciasta i szukasz czegoś nowego, ten przepis na warstwowe egipskie ciasto na pewno Cię zainteresuje.

Na początek musimy przygotować 3 ciasta. Do każdego z nich wykorzystamy po 3 białka, pół łyżki mąki, 2,5 łyżki cukru oraz 50 g zmielonych wcześniej orzechów. Białka ubijamy do uzyskania sztywnej piany, następnie dodajemy cukier i ubijamy aż do jego rozpuszczenia.

Do tak przygotowanej masy wsypujemy mąkę oraz orzechy i mieszamy do połączenia się składników.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem. W tym celu żółtka, resztę mąki, cukier waniliowy, 10 łyżek cukru oraz mleko mieszamy w garnku. Mieszankę gotujemy na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż do zgęstnięcia. Odstawiamy z ognia i studzimy.

Do miski dodajemy śmietanę oraz pokrojone w kostkę masło. Ubijamy do połączenia się składników.

error: Treść zabezpieczona !!