Tak dobrego jeszcze nie jadłaś. Ciasto zemsta teściowej – Koniecznie zapisz przepis

Ciasto zwane „zemsta teściowej” to deser o słodko-kwaskowatym smaku, a wiśnie dodają mu jeszcze orzeźwienia.

Kruche ciasto z galaretką wykonaną na bazie soku oraz mrożonych wiśnie i połączenie jej z śmietankową pianką oraz chrupkami migdałowymi gwarantuje niezapomniany smak!

Składniki na kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200 g margaryny.

Z powyższych składników należy zagnieść kruche ciasto, a potem podzielić je na dwie, mniej-więcej równe części i umieścić je w lodówce na pół godziny.

Po upływie tego czasu wystarczy je rozłożyć w dwóch, takich samych wielkościowo blaszkach do pieczenia. Jedno z nich należy nakłuć widelcem w kilku miejscach, aby dochodziło powietrze. Piec około 35 minut w 180 stopniach.

Składniki na ciasto z migdałową bezą:

  • druga część przygotowanego wcześniej ciasta,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 5 białek,
  • 150 g płatków migdałowych.

Białka trzeba ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Potem wyłożyć je na blachę, na której znajduje się rozłożone kruche ciasto.

Całość wyrównać na powierzchni i posypać ją płatkami migdałowymi. Piec około 40 minut w 170 stopniach. Ostudzić.

Składniki na wiśniową warstwę:

error: Treść zabezpieczona !!