Tak dobrej z pewnością jeszcze nie jadłaś – Jak szybko upiec oryginalną włoską babkę.

Do ciepłej wody wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pół szklanki mąki, mieszamy składniki. Naszą mieszankę odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 20-30 minut.

Na drobnej tarce ścieramy skórkę z 1 cytryny, uważając by nie zetrzeć białej części (jest gorzka). Na blat wysypujemy resztę mąki. Robimy małe wgłębienie i dodajemy rozpuszczone masło, startą skórkę z cytryny, jajka, żółtka i rozrobione drożdże.

Zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne niczym guma do żucia. Do ciasta dodajemy rodzynki, kandyzowane owoce i orzechy. Wszystko krótko zagniatamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Ciastem wypełniamy naczynie do pieczenia. Naczynie powinno być wcześniej przykryte pergaminem. Naczynie z ciastem odstawiamy na kolejną godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto powinno wypełnić formę po brzegi. Włoską babkę pieczemy 15 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy nasze Panettone jeszcze 20-30 minut. Stan upieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem wbitym w ciasto.

Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!