To idealne rozwiązanie, gdy z wizytą wpadną niezapowiedziani goście. Desery te z pewnością pokocha każdy, czy to młodsi czy starsi, bez wyjątku.
Deser ten został wynaleziony przez francuskiego kucharza Auguste Escoffier. Deser stał się popularny na całym świecie, a szczególnie w USA. Z tego powodu 13 stycznia uznano za Dzień Brzoskwini Melby. Głównymi składnikami deseru są lody, dżem malinowy no i oczywiście brzoskwinie.
Podgrzej brzoskwinie w rondlu z dodatkiem masła tak, aby stały się gorące. Następnie dodaj starte uprzednio maliny lub dżem malinowy i czekaj do momentu, aż mieszanka będzie równomiernie podgrzana. Ubij śmietanę z cukrem pudrem (lub użyj lodów). Weź cztery pucharki do deserów i rozłóż w nich brzoskwinie.
Następnie połóż na nich śmietanę lub lody. Całość posyp z wierzchu musli lub orzechami. Melbę możesz przygotować z dowolnym miękkim owocem takim, jak np. kiwi.