Na ten diecie zgu­bisz kilo­gramy i wrócisz do formy. Bez gło­do­wa­nia polep­szysz swój wygląd i zdro­wie.

Dzienna racja pokar­mowa to od ok. 2000 kcal do 2500 kcal.

Decy­du­jące w prze­strze­ga­niu są nastę­pu­jące zasady:

  • posiłki jemy 5 razy dzien­nie. Jedna racja to ok. 215 g, sta­ramy się jej nie prze­kro­czyć,
  • pijemy mini­mum ok. 2 litrów dzienne,
  • sło­dy­cze dopusz­czalne do 2 razy w tygo­dniu,
  • jedz wię­cej warzyw, zbóż, fasoli, nasion i chu­dego mięsa,
  • uni­kaj za dużego spo­ży­cia soli, wędlin i napo­jów sło­dzo­nych.

Zabro­niony jest tytoń i alko­hol, pod każdą posta­cią.

Dopusz­czalne są odpo­wied­nie pro­dukty mleczne w ilo­ści 2–3 por­cji na dzień. Mleko to dobre źró­dło białka, wap­nia i wita­miny D. W pro­duk­tach mlecz­nych ważny jest sto­su­nek tłusz­czów do cukrów, trzeba zacho­wać odpo­wied­nie pro­por­cje. Z tego względu uni­kaj pro­duk­tów nisko­tłusz­czo­wych z dużą ilo­ścią cukrów i odwrot­nie.

W odróż­nie­niu od innych diet zale­cane jest spo­ży­cie owo­ców. Nie prę­dzej jed­nak niż w dru­gim tygo­dniu diety, wtedy już pra­wi­dłowo funk­cjo­nu­jący orga­nizm lepiej je wyko­rzy­sta.

Spo­ży­waj mniej soli, mak­sy­mal­nie do 2 łyże­czek dzien­nie w cało­dnio­wych posił­kach. Jedz razowe pie­czywo, zboża i ciemne maka­rony.

Usuń zbo­żowe pro­dukty prze­two­rzone. Wyłącz z diety kon­serwy rybne, prze­two­rzone mięso, wędzone i tłu­ste pokarmy, ciastka i her­bat­niki.

Przy­kła­dowy jadło­spis tygo­dniowy:

error: Treść zabezpieczona !!