Prawdziwy smak dzieciństwa: Domowe lody z lat 80’tych – lepsze niż sklepowe. Oryginalny przepis.

Wlej mleko do garnka (najlepiej, żeby miał z grube dno), zagotuj je. Następnie dodaj cukier i wanilię. Po wymieszaniu odłóż na bok i poczekaj, aż masa całkowicie wystygnie.

Oddziel białka od żółtek. Do schłodzonej masy dodaj ubite wcześniej żółtka.

Umieść na ogniu i czekaj, aż się zagotuje. Cały czas mieszaj, do momentu, w którym masa osiągnie gęstość podobną do mleka skondensowanego.

W osobnym pojemniku ubij śmietanę. Wymieszaj obie mikstury, a potem włóż je do zamrażalki. Raz na godzinę wyjmuj pojemnik z lodami i chwile mieszaj, aby masa była puszysta i bez żadnych grudek.

Lody na śmietanie

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 200ml śmietany (12% tłuszczu),
  • 500 ml śmietany (36% tłuszczu),
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2g wanilii.

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona !!