Gołąbki bez dodatku ryżu według przepisu mojej babci.

Gołąbki to danie, które zna każdy z nas. To popularne danie nadaje się na codzienny obiad, a także na specjalne okazje.

Standardowy przepis na farsz do gołąbków składa się z ryżu i mięsa mielonego, ale można również urozmaicić danie i zamiast ryżu użyć innego składnika. Można też spróbować przygotować gołąbki z samym mięsem mielonym.

Co użyć zamiast ryżu do gołąbków i jak je gotować

Sposobów na robienie gołąbków jest bardzo dużo. Wśród naszych tekstów znajduje się przepis jak odpowiednio przygotować kapustę na gołąbki, aby była delikatna i miękka. Kapusta jest jednak tylko dodatkiem, główny składnik gołąbków, to pyszny, mięsny farsz.

Standardowy przepis na gołąbki mówi, żeby farsz z mięsa mielonego i ryżu owinąć liściem kapusty. My przedstawiamy inny przepis, w którym ryż jest zastąpiony ziemniakami. Gołąbki z tego przepisu będą wyglądać zupełnie inaczej, niż te tradycyjne. Zamiast kapusty białej można też użyć kapusty pekińskiej. Gołąbki w nowym wydaniu będą zaskoczeniem dla domowników.

Potrzebujesz:

  • 130 g mięsa mielonego
  • 1,2 kg kapusty
  • 500 g ziemniaków
  • 270 g boczku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • słodka papryka
  • natka pietruszki
  • olej roślinny

Wykonanie:

error: Treść zabezpieczona !!