Standardowy przepis na farsz do gołąbków składa się z ryżu i mięsa mielonego, ale można również urozmaicić danie i zamiast ryżu użyć innego składnika. Można też spróbować przygotować gołąbki z samym mięsem mielonym.
Sposobów na robienie gołąbków jest bardzo dużo. Wśród naszych tekstów znajduje się przepis jak odpowiednio przygotować kapustę na gołąbki, aby była delikatna i miękka. Kapusta jest jednak tylko dodatkiem, główny składnik gołąbków, to pyszny, mięsny farsz.
Standardowy przepis na gołąbki mówi, żeby farsz z mięsa mielonego i ryżu owinąć liściem kapusty. My przedstawiamy inny przepis, w którym ryż jest zastąpiony ziemniakami. Gołąbki z tego przepisu będą wyglądać zupełnie inaczej, niż te tradycyjne. Zamiast kapusty białej można też użyć kapusty pekińskiej. Gołąbki w nowym wydaniu będą zaskoczeniem dla domowników.