Kapustę dokładnie umyj, następnie oderwij zewnętrzne liście i usuń twardą łodygę. Główkę kapusty umieść w dużym garnku z gotującą się wodą. W miarę gotowania, gdy liście kapusty będą robić się miękkie, odrywaj je od główki i wyciągaj z garnka. Pozostaw do ostygnięcia.
Czosnek, cebulę i boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, umieść na niej boczek, a po chwili dodaj czosnek i cebulę. Smaż tak przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie przygotuj ziemniaki. Obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Papkę ziemniaczaną umieść na sicie, aby pozbyć się z niej wody lub po prostu odciśnij rękami. Ziemniaki umieść w misce, dodaj usmażony boczek i mięso mielone. Dodaj również przyprawy: słodką paprykę, oregano natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku oraz kilka kropli oleju roślinnego. Dokładnie wymieszaj.
Z liści kapusty odcinaj twardą część łodygi. Farsz nakładaj na liście i zawijaj. Tak przygotowane gołąbki podsmażaj na patelni na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż je do rondla (możesz też upiec je w piekarniku, wtedy przekładaj na brytfankę).