Szybki, smaczny obiad dla zabieganych: Nadziewane piersi z kurczaka – Pokrój, wypełnij i obiad to pół godziny na stole.

Nadziewane piersi z kurczaka to idealna propozycja na rodzinny obiad, który z pewnością będzie smakował każdemu.

Filet z kurczaka to mięso, które można przygotować w krótkim czasie, zatem jego przyrządzenie nie jest czasochłonne. Warto wypróbować ten przepis na lżejsze i zdrowsze danie.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 pomidor,
  • 100 g twardego sera,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku,
  • papryka czerwona do smaku.

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przeciąć je wzdłuż, ale nie do końca. Ma powstać z tego kieszonka.

Przyprawić powierzchnię mięsa. Pomidory umyć i pokroić je w kółka, a ser w plasterki.

W misce wymieszać łyżkę śmietany i łyżkę musztardy aż do połączenia się składników. Wewnątrz każdego kawałka mięsa umieszczać po 2 plasterki pomidora oraz 2 plasterki sera.

Złożyć fileta z kurczaka, aby „zamknąć kieszonkę”. Na powierzchni wierzchu naciąć mięso 3 razy.

Formę do pieczenia wysmarować olejem. Na nim umieścić kawałki mięsa. Posypać je solą i posmarować mieszanką musztardy i śmietany.

Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 25 minut w temp. 200 stopni.

Na wierzchu położyć po plasterku sera i zapiekać jeszcze ok. 5 min do jego roztopienia się.

error: Treść zabezpieczona !!