Oto przepis na najlepszą szarlotkę jaką jadłam: Zetrzyj 4 jabłka, ułóż je na cieście razem z twarogiem i przykryj.

W międzyczasie przygotować nadzienie: zetrzeć jabłka na tarle, doprawić cynamonem oraz szczyptą wanilii. Wymieszać twarożek ze śmietaną, jajkiem i cukrem. Na rozwałkowane ciasto nakładać naprzemiennie łyżkę startych jabłek i łyżkę wymieszanego twarożku. Dla smaku można również posypać łyżką skrobi ziemniaczanej lub mąki.

Pozostałą część ciasta rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Ostrożnie przenieść rozwałkowane ciasto na nadzienie.

Odpowiednio przyciąć krawędzie ciasta, aby nie wystawały poza blachę. Odcięte kawałki położyć na wierzchu ciasta. Nakłuć ciasto widelcem. Posmarować wierzch jajkiem.

Piec w 180°C przez około 40 minut do zarumienienia.

Upieczone ciasto dla smaku można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!