Pyszne pieczone kotlety z twarogiem to doskonałe danie na obiad lub przyjęcie: Przepis na niebanalne kotlety, które zachwycą Twoich domowników i gości.

Do dużej miski włóż jaja, mięso, sól i pieprz oraz dodaj zmiksowany twarożek. Do tej mieszanki dodaj startą cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W oddzielnym naczyniu wymieszaj bułkę tartą z wodą, a następnie dodaj do reszty składników.

Przygotuj wysmarowaną olejem blachę do pieczenia i wyłóż na nią uformowane kotlety. Rozmieść je w taki sposób, aby zmieściło się jak najwięcej. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika włóż surowe klopsiki i piecz około 30-35 minut.

Po tym czasie można sprawdzić jednego klopsika w środku czy nie jest surowy. Jeżeli tak to należy kontynuować pieczenie do około 10 minut. Teraz przyszedł czas na przygotowanie sosu. W małym rondelku należy rozpuścić masło. Następnie szybkim ruchem rozprowadzić mąkę, tak żeby nie powstały grudki.

Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, bez przerwy mieszając. Do brązowej masy dolej gorącej wody, po czym dodaj soli, pieprzu i śmietany. Dla lepszego efektu całość wymieszaj trzepaczką. Gotowym sosem polej klopsiki, które można podać z kaszą lub kluskami.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!