Moja Babia zawsze mówiła: Kto zje tę zupę, ten nie zachoruje. Przepis, który wzmocni zdrowie, odstraszy wszystkie chory, a do tego świetnie smakuje.

Kolejną interesującą propozycją, która przyniesie nam ulgę w czasie infekcji jest rosół. Do jego ugotowania niezbędne będą nam takie składniki jak:

  • 1 pietruszka
  • 2 marchwie
  • 1/3 selera
  • kurczak
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • po 5 ziaren czarnego i kolorowego pieprzu
  • 5 listków laurowych
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła (tymianek, estragon, rozmaryn i oregano)

Pierwszym etapem jest rzecz jasna umycie i włożenie do garnka kurczaka. Później należy dodać do niego dokładnie obrane i starannie oczyszczone warzywa. Całość zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do gotowania.

Gdy rosół się zagotuje, trzeba będzie pozbyć się tak zwanych szumowin, najlepiej przy pomocy drewnianej łyżki. Później należy zmniejszyć ogień i gotować nasz rosół pod przykryciem przez mniej więcej dwie godziny. Po tym jak rosół się ugotuje, należy wyjąć z niego mięso i warzywa, a następnie dokładnie je pokroić. Rosół najlepiej smakuje z makaronem.

Zupa czosnkowa jako remedium na grypę

error: Treść zabezpieczona !!