Rumuńskie gołąbki – robię je od dawna. Lepsze od tradycyjnych. Moja rodzina je uwielbia. Sprawdzony przepis.

Gołąbki to popularne danie w różnych krajach. Jednakże wszędzie przygotowuje się je inaczej, według innej, sprawdzonej receptury. Istnieje także rumuńska wersja tego smacznego dania.

Przygotowując rumuńskie gołąbki można użyć zarówno wieprzowego, wołowego mięsa czy nawet z indyka. Pod każdą postacią mięsa te gołąbki będą przepyszne! Zaleca się jednak wieprzowinę albo mieloną wołowinę, dlatego że wtedy wyjdą one soczyste.

Do przygotowania rumuńskich gołąbków należy wykorzystać 1 główkę świeżej kapusty, 250g mielonej wołowiny lub mięsa wieprzowego, 100g ryżu, 1 marchewkę, 1 cebulę, 1/2 szkl. wody oraz sól i pieprz do smaku.

Na sos wystarczą 2 łyżki śmietany, 100g twardego sera, 2 średnie pomidory, 4 średnie ząbki czosnku, a także pęczek pietruszki lub koperku w zależności od upodobań.

W celu łatwiejszego oddzielenia liści, zaleca się włożenie kapusty po uprzednim usunięciu głąbu do mikrofalówki na ok 10 minut. Potem należy  opłukać warzywo pod zimną wodą. Nie powinno być już problemu z oddzieleniem kapusty.

error: Treść zabezpieczona !!