Rumuńskie gołąbki – robię je od dawna. Lepsze od tradycyjnych. Moja rodzina je uwielbia. Sprawdzony przepis.

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę posiekać na małe kawałki, a marchewkę zetrzeć na tarce i wszystko usmażyć na rozgrzanej wcześniej patelni z odrobiną oleju aż do zarumienienia warzyw.

Zarumienione warzywa połączyć z ugotowanym ryżem, a następnie wymieszać z mięsem mielonym. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Tak przygotowanym farszem nadziać liście kapusty i zwinąć jak tradycyjne gołąbki. Blaszkę wysmarować masłem i do niej czy też do naczynia żaroodpornego delikatnie włożyć zwinięte gołąbki. Podlać 1/2 szklanki zimnej wody.

Całość zakryć folią spożywczą i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w 200 stopniach.

Przygotowując sos należy drobno pokroić pomidory, ser zetrzeć na tarce, posiekać zieleninę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Całość wymieszać do połączenia się składników. Połączyć ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem także do smaku i wymieszać wszystko razem. Gotowym sosem polać gołąbki i piec jeszcze 15 minut.
Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!