Pyszne przekąski, które zrobisz w 20 min – Hit każdego przyjęcia. Znikają w kilka chwil.

Przygotowanie idealnych przekąsek na spotkanie towarzyskie to nie lada wyzwanie! Mamy jednak na to szybki i sprawdzony sposób.

Poznaj przepisy na tortillę z nadzieniami, które uatrakcyjnią każdy wieczór w gronie znajomych czy rodziny! Przekąska sprawdzi się również jako opcja na lunch w pracy czy przerwę w szkole. Zobacz jak prosto je przygotować!

Pomysły na tortillę z warzywami

Pomysł 1. Bakłażan obierz i pokrój w cienkie plastry, a następnie przesmaż na patelni. Gotowe warzywo ułóż na tortilli, przesmaruj śmietaną lub majonezem. Dodaj do tego plastry pomidora, następnie zwiń ciasto w rulon i pokrój na małe kawałki.

Pomysł 2. Ugotuj 3 ziemniaki i zetrzyj na tarce. Dodaj do nich pokrojone w kostkę lub starte ogórki kiszone, a następnie wymieszaj. Do tego dołóż wędzony, drobno pokrojony filet z kurczaka, łyżkę majonezu oraz odrobinę groszku lub kukurydzy. Farsz gotowy, teraz możesz nakładać na ciasto i zawijać!

Pieczona tortilla z mięsem

Mięso mielone podsmaż na patelni, dodaj ulubione przyprawy (sól, pieprz, papryka, czosnek granulowany). Rozłóż placki tortilli i nałóż na usmażone mięso.

Po wierzchu posyp startym żółtym serem i dodaj kilka plastrów pomidora. Do smaku możesz dodać zioła – oregano, prowansalskie, bazylię. Całość zawiń i poukładaj równo na blaszce do pieczenia. Tortille dokładnie polej ubitym jajkiem.

Tortille piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Po wyjęciu odczekaj aż wystygną, pokrój na kawałki i podawaj do stołu.

Tortilla na słodko

Tortilla na słodko to niezwykle interesująca alternatywa dla jej słonej wersji. Świetnie pasuje do kawy czy na śniadanie. Jako nadzienie możesz użyć biały ser wymieszany z cukrem waniliowym, dżem, masło czekoladowe lub orzechowe. Do tego dodaj świeże plastry ananasa, kawałki brzoskwini lub truskawki. Pychota!

Na wykwinty sposób

Pomysł 1. Przesmaż ok 200g pieczarek z cebulką i odczekaj aż ostygną. Kolejno dodaj do tego starty żółty ser i świeży koper. By wzbogacić farsz, możesz dołożyć także odrobinę sera pleśniowego. Tak przygotowaną masą nadziewaj tortillę i pokrój w dowolne kawałki według uznania.

Pomysł 2. Ciasto tortilli przesmaruj delikatnym serkiem białym. Na to połóż pokrojoną kapustę pekińską lub sałatę lodową, dodaj plastry łososia i ew. paluszki krabowe. Możesz też użyć małych krewetek. Całość zwiń w rulon i obsyp świeżym koprem.

Tortilla nadziewana sałatką 

Pomysł 1. Zetrzyj świeżą marchew oraz dwa średnie ogórki, wymieszaj je z łyżką majonezu i przyprawami (sól, pieprz). Tak gotową sałatkę nałóż na tortillę, na to połóż dodatkowo plastry pomidora i zwijaj ciasto w rulon. Pokój według uznania.

Pomysł 2. Pokrój 200 g szynki, zetrzyj podobną ilość sera żółtego oraz dwa świeże ogórki. Całość zmieszaj z majonezem, doprawiając solą i pieprzem. Do farszu można dodać pokrojone w kostkę jajko na twardo. Masę nałóż na tortillę, następnie zwiń.

W wersji bez mięsa

Pomysł 1. Twarożek biały zmieszaj ze śmietaną lub jogurtem i pociętym świeżym koprem. Dodaj do tego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowane nadzienie nakładaj dowolnie na tortilli. Ciasto złóż w rulon lub trójkąty i podawaj na stół.

Pomysł 2. Jajka gotowane na twardo pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce, dodaj do tego pokrojony, świeży ogórek. Do masy wsyp paluszki krabowe i całość wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku ulubionymi przyprawami. Nadzienie gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!