Gdy przygotowaliśmy wszystkie składniki – możemy zaczynać nasze pyszne ciasto. Warto przeczytać cały przepis aby przygotować się do poszczególnych etapów pracy. Na początek zajmiemy się przygotowaniem kremu do ciasta. Do czystej i suchej miski włóż:
Ubij całość. Następnie przygotuj sobie garnek i wlej do niego resztę mleka czyli 800 ml. Zagotuj je. Do zagotowanego mleka dodaj wcześniej przygotowaną masę. Zmniejsz ogień i mieszaj cały czas, aż powstanie gęsty krem (jak budyń). Gdy już będzie gotowe, wyłącz gaz i przykryj przygotowaną masę folią spożywczą tak aby dotykała masy. Dzięki temu na masie nie powstanie ci kożuch. Odstaw do ostudzenia.
Teraz rozpoczniemy robienie ciasta.
Przygotuj formę o wymiarach 20×36. Wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą – to sprawi, że ciasto nie przywrze do dna formy. Do tak przygotowanej formy przelej przygotowane ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. PIECZ TYLKO CIASTO, KREM DOŁOŻYSZ PÓŹNIEJ.
Gdy upieczone ciasto wystygnie – zajmij się przygotowaniem kremu. Ostudzony krem zmiksuj z mięciutkim masłem – i wyłóż na spód ciasta.