To idealne połączenie kakaowego ciasta i delikatnego kremu przypadnie do gustu łasuchom niezależnie od wieku. Oto przepis.

Gdy przygotowaliśmy wszystkie składniki – możemy zaczynać nasze pyszne ciasto. Warto przeczytać cały przepis aby przygotować się do poszczególnych etapów pracy. Na początek zajmiemy się przygotowaniem kremu do ciasta. Do czystej i suchej miski włóż:

    • żółtka;
    • cukier waniliowy;
    • cukier;
    • kasza mannę;
    • 200 ml mleka;

Ubij całość. Następnie przygotuj sobie garnek i wlej do niego resztę mleka czyli 800 ml. Zagotuj je. Do zagotowanego mleka dodaj wcześniej przygotowaną masę. Zmniejsz ogień i mieszaj cały czas, aż powstanie gęsty krem (jak budyń). Gdy już będzie gotowe, wyłącz gaz i przykryj przygotowaną masę folią spożywczą tak aby dotykała masy. Dzięki temu na masie nie powstanie ci kożuch. Odstaw do ostudzenia.

Teraz rozpoczniemy robienie ciasta.

  • Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wsyp do miski – wymieszaj i przesiej całość;
  • W drugiej misce zacznij ubijać białka. Białka powinny być błyszczące i mu powstać gęsta i sztywna piana;
  •  W osobnej misce ubij żółtka z cukrem. Gdy będą ubite dodawaj stopniowo wodę i przesiane suche składniki;
  • Żółtka z mąkami delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.

Przygotuj formę  o wymiarach 20×36. Wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą – to sprawi, że ciasto nie przywrze do dna formy. Do tak przygotowanej formy przelej przygotowane ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. PIECZ TYLKO CIASTO, KREM DOŁOŻYSZ PÓŹNIEJ.

Gdy upieczone ciasto wystygnie – zajmij się przygotowaniem kremu. Ostudzony krem zmiksuj z mięciutkim masłem – i wyłóż na spód ciasta.

W osobnym garnku rozpuść czekoladę w śmietanie a następnie ją ubij. Przygotowaną chłodną polewę możesz wylewać na ciasto. SMACZNEGO

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!