18 ważnych i cennych produktów pomagających oczyszczenie tętnic.Jedz je, by żyć dłużej

Choroby serca i układu krążenia to jedne z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych współczesnego świata.

Co roku z ich powodu umiera wiele osób, lecz można im zapobiegać, stosując odpowiednią dietę i redukując nadmiar towarzyszącego nam na co dzień stresu. Na szczególną uwagę w walce z tymi chorobami zasługują następujące produkty:

Łosoś. Powszechnie wiadomo o korzyściach płynących ze spożywania ryb. Dziki łosoś wyróżnia się jednak na ich tle. Zawiera bardzo dużo wartościowych tłuszczów obniżających poziom złego cholesterolu. Oprócz łososia polecamy też tuńczyka i makrelę.

Oliwa z oliwek. Główny składnik niezwykle zdrowej dla serca diety śródziemnomorskiej. Aż o 41 procent może obniżać ryzyko zawału serca, reguluje poziom cholesterolu.

Orzechy. Bogate źródło witamin z grupy B i zdrowych tłuszczów. Świetnie wpływają na pracę mózgu i ogólne dotlenienie organizmu. Wystarczy garść orzechów dziennie.

Żurawina. Wpływa nie tylko korzystnie na układ moczowy. To bogate źródło potasu, antyoksydantów i witaminy C. Dwie szklanki soku z tych owoców dziennie mogą zredukować ryzyko wystąpienia zawału nawet o 40 procent.

Kawa. Tak! Kawa! Spożywana w rozsądnych ilościach (i nigdy na pusty żołądek!) może zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału aż o 20 procent. Wystarczy jedna filiżanka dziennie. No dobrze, góra dwie!

error: Treść zabezpieczona !!