Zdrowy ser bez jajek i chemii: Z 2 litrów mleka mam 1 kg wyśmienitego sera – uwielbia go cała rodzina!

Teraz możesz łatwo zrobić samodzielnie doskonały, domowy ser, który jest podobny w smaku do znanego i popularnego sera feta. Będzie pysznie smakował wraz z ulubioną sałatką lub po prostu jako dodatek do pieczywa.

Potrzebujesz:

  • 2 l mleka
  • 1,5 – 2 ml soli
  • 400 g śmietany
  • 6 jajek

Przygotowanie:

Do garnka wlej mleko, posól, wymieszaj i zagotuj. Jajka ubij, a gdy mleko się zagotuje, dodaj masę jajeczną wraz z kwaśną śmietaną.

Dobrze wymiesza i gotuj przez około 5 minut: zobaczysz oddzielenie się serwatki. 

Wyłóż durszlak gazą w kilku warstwach i wlej do niego masę.

Odcedź, a następnie dobrze odciśnij, przykryj gazą na górze i dociśnij. Gdy ser ostygnie, zawiń go i włóż do lodówki. Jeśli chcesz, aby ser był bardziej miękki, zamiast śmietany dodaj kefir (200 g). Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!