Zacznij zbierać zielone orzechy: świetny sposób, aby zwalczyć bóle głowy, zadbać o zwoje zdrowie i poprawić urodę.

Ten przysmak pije się przy chorobach przewodu pokarmowego (wrzody, bóle żołądka), bólach menstruacyjnych, obniżonej czynności tarczycy, bólach głowy lub dla poprawy nastroju.

Składniki:

  • 12 zielonych orzechów
  • 4 goździki
  • 1 litr brandy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 400g cukru
  • 5 ziaren kawy
  • 1 cytryna (najlepiej ekologiczna)

Przygotowanie:

Rozpocznij od umycia i przekrojenia orzechów na pół. Następnie pokrój cytrynę w plastry, całość umieść w butelce i wymieszaj.

Kolejno butelkę zamknij i umieść w słonecznym miejscu na 40 dni. Od czasu do czasu potrząśnij butelką, tak aby cukier mógł się rozpuścić. Na koniec odcedź i gotowe!

Herbata z młodych liści orzecha włoskiego

Młode liście orzecha włoskiego zawierają w sobie garbniki. Herbatę pije się w przypadku problemów z biegunką, przewodem pokarmowym i również używa się jej jako okład np. w trakcie stanu zapalnego oczu.

Przygotowanie:

Na początku drobno pokrój liście (10g), zalej je wrzątkiem (200ml) i parz przez 2 godziny, a następnie całość odcedź. Pij 3 łyżeczki, 3 razy dziennie przed posiłkiem.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!