Zapiekanka mięsno – ziemniaczana – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach – Przepis.

Cóż, jaka gospodyni nie marzy o spędzeniu nie więcej niż 20 minut na gotowaniu obiadu? Po prostu przygotuj jedzenie i zaufaj piekarnikowi. Mam na myśli prosty przepis na niesamowite danie.

Ziemniaki z mięsem nie zabiorą Ci dużo czasu i energii! Aby przygotować to danie, możesz wybrać dowolne mięso, które jest w twojej lodówce – drób, wieprzowina, wołowina. Proces gotowania sprawia, że ​​danie jest tak miękkie i delikatne – można zapomnieć o używaniu noża. Mięso z ziemniakami i serem szybko stanie się Twoim ulubionym daniem.

Składniki:

  • 700 g mięsa wieprzowego
  • 800 g ziemniaków
  • sól, pieprz czarny mielony, olej słonecznikowy do smaku
  • 1 cebula
  • 100 g twardego żółtego sera
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Mięso pokroić w cienkie plasterki, przykryć folią spożywczą i ubić tłuczkiem. Posmaruj plastry solą i pieprzem z obu stron.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce, wycisnąć sok, posolić i wymieszać.

Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem i równomiernie rozłóż ziemniaki.

Cebulę pokroić w półpierścienie, lekko rozgnieść i ułożyć na warstwie ziemniaków. Teraz przykryj cebulę kawałkami mięsa.

Aby zrobić sos, zetrzyj twardy ser na grubej tarce, dodaj musztardę, majonez i biały jogurt, wymieszaj.

Rozłóż powstały sos równomiernie na wierzchniej warstwie naczynia. Naczynie przykryj pergaminem i folią i piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.

Teraz zdejmij pergamin i folię, piecz przez kolejne 20 minut w tej samej temperaturze. Zwróć uwagę na sos opisany przy gotowaniu ziemniaków z mięsem i serem. Może być również stosowany w innych potrawach zapiekanych.

Wyjmij potrzebne składniki i rozgrzej piekarnik – czas ugotować coś pysznego!

error: Treść zabezpieczona !!