Takiej karkówki jeszcze nie próbowaliście – Karkówka po cygańsku jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale także prosta w przygotowaniu.

Całą blachę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy danie w 200 stopniach przez około godzinę.

W tym czasie przygotuj sos. Śmietanę lub jogurt naturalny wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj i dodaj ulubione przyprawy. Idealne będą zioła.

Jeśli danie już gotowe – zalej je sosem i włóż do piekarnika jeszcze na chwilę. To będzie idealne danie dla miłośników mięsa. Możesz dorzucić tam również warzywa – jeśli spodziewasz się gości, którzy mięsa nie jedzą. Dobór składników zależy od Ciebie, Twoich upodobań i smaków.

Ziemniaki, puree, kluski śląskie – będą idealne. Jest do danie idealne również na grilla. Tak zamarynowaną karkówkę, możesz śmiało ugrilować – będzie równie pyszna.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!