Sztuczka na panierowanie kotletów tak, aby były miękkie i fantastycznie soczyste.
Dzisiaj chcę podzielić się starą sztuczką, którą radzę wszystkim gospodyniom domowym.
Moje kotlety są znane w całej rodzinie jako pięknie chrupiące i soczyste . 🙂
Jak to zrobić?
Nie wierz, że wystarczy mieć frytkownicę i specjalną bułkę tartą. Procedura jest bardzo prosta. Ubijane i solone kotlety (ja zwykle robię schabowe) należy namoczyć w mleku (daję na godzinę, ale najlepiej zostawić na noc). Będą miękkie i soczyste.
To nie jest zwykła rada
2 główne zasady panierowania – odrobina piwa w jajkach i półgruba mąka. Panierujemy w następujący sposób – w mące, w jajku z piwem, ponownie w mące, w jajku i dopiero potem w bułce tartej. Robię to w ten sposób od 40 lat i moje kotlety są znane w całej rodzinie.
Zawsze są dokładnie takie same – soczyste, chrupiące. Dodam, że smażę wyłącznie na smalcu. Życzę wszystkim smacznego. 🙂
Trik na fantastyczne kotlety według szefa kuchni
Jeśli chcesz dostać naprawdę luksusowe kotlety, ta rada na pewno się przyda. Kotlety są zadziwiająco delikatne, panierka jest pięknie chrupiąca i wcale nie tłusta.
Składniki:
- Mleko
- Wieprzowina
- Starsze rogaliki
- Bułka tarta
- Mąka
- Jajka + trochę jasnego piwa
- Kilka kromek chleba
Przygotowanie:
Przed gotowaniem posolić mięso i namoczyć je w mleku przez co najmniej 1 godzinę przed owinięciem, dzięki czemu mięso będzie miękkie. Jeszcze lepiej jest zostawić kawałki w marynacie mlecznej na noc w lodówce (zwłaszcza jeśli masz jędrne mięso). Dopiero wtedy obtaczamy w panierce i smażymy.
Starsze bułki mieszamy na bułkę tartą na panierkę, ubijamy jajka odrobiną jasnego piwa i wlewamy do osobnej miski piwo z mąką. Obtaczamy w następujący sposób: najpierw w mące, potem w jajku wymieszanym z odrobiną piwa, potem znowu w mące i ubitym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na smalcu.
Jeśli chcesz wyjątkowo delikatnego mięsa, soczystego mięsa, chrupiącej bułki tartej i minimum tłuszczu
Rozgrzej piekarnik do 110°C. Grube kromki chleba wkładamy do większego garnka lub formy do pieczenia, układamy na nich usmażone kromki i wkładamy pod przykryciem do piekarnika na 45 minut.