Leczy nerki, oczyszcza krew i płuca – wyhoduj go w doniczce lub w kwietniku. Oto instrukcja.

Lubczyk od pokoleń znany jest z bycia afrodyzjakiem. Jednak mało osób zdaje sobie sprawę, że może on służyć jako posiadająca wiele zastosowań przyprawa posiadający słodkawy po smak przechodzący delikatnie w lekką goryczkę. Znany już naszym pra babciom służył jako dodatek wzbogacający smak domowych potraw.

Co ciekawe nie wymaga on dużej staranności podczas uprawy co czyni go dodatkowo jeszcze bardziej przystępnym. Stosowany jest z powodzeniem przez zielarzy po dziś dzień. Posiada właściwości moczopędne. Jednak jego niewątpliwym atutem jest również przeciwdziałanie stanom zapalnym dróg moczowych.

Przeciwdziała wzdęciom oraz przyspiesza procesy trawienne oraz metabolizm. Bez żadnych przeszkód może stanowić dodatek do diety osób, które chcą być fit. Również jeśli fan lubczyku nie posiada żadnych z wspomnianych przypadłości, stosując go jako przyprawę działa na nie w sposób zapobiegawczy.

Pomaga w oddychaniu

error: Treść zabezpieczona !!