Goście zachwyceni: Zawijane serniczki – oryginalna przekąska, która zaskoczy smakiem każdego.

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i cukier, wszystko wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj miękką margarynę lub masło ze śmietaną w temperaturze pokojowej, następnie dodaj sypkie składniki z pierwszej miski.

Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj masę drożdżową i zagnieć ciasto w kulę. Przykryj miskę z ciastem ręcznikiem i odstaw na 15 minut. W tym czasie mąka wchłonie wilgoć z ciasta.

Zagnieć ciasto na gładką masę. Ponownie przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Przygotuj nadzienie: Twaróg, jajko i cukier połącz ze sobą w gładką i jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj mąki, kiedy masa będzie kleić się do rąk.

Przykryj twaróg folią spożywczą i odstaw na kilka chwil. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1cm. Następnie rozłóż na nim nadzienie z twarogu i dokładnie zwiń ciasto w roladę. Pokrój ją na niezbyt grube plastry: z całości powinno wyjść około 20 sztuk ślimaczków.

error: Treść zabezpieczona !!