Tym sposobem upieczesz soczystą sztukę mięsa. Świetnie się kroi, wychodzi miękkie z rumianą skórką. Doskonale smakuje

Kluczem do sukcesu w pieczeniu mięsa jest zachowanie procesu marynowania. Leżakowanie mięsa w oliwie i przyprawach zapewnia potrawie unikatowy smak oraz kruchą i soczystą strukturę. Pamiętaj, by zapeklowane mięso leżało w lodówce co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Każdy kawałek najlepiej ponakłuwać szpikulcem, dzięki czemu mięso lepiej wchłonie dodatki.

Do marynowania idealnie spisuje się oliwa z oliwek, miód, musztarda oraz liczne zioła. Jeśli lubisz, możesz mięso dodatkowo nafaszerować czosnkiem oraz smalcem. Dodaj też ziele angielskie oraz liść laurowy, dzięki czemu mięso będzie pachnieć wyśmienicie!

Odpowiednia temperatura

Należy pamiętać, że mięsa nie piecze się bezpośrednio po wyjęciu z lodówki – grozi to bowiem nierównomiernym upieczeniem środka i wysuszonymi bokami. Warto odczekać minimum dwie godziny, by produkt uzyskał jednolitą temperaturę.

Rumiany wierzch

error: Treść zabezpieczona !!