Tym sposobem upieczesz soczystą sztukę mięsa. Świetnie się kroi, wychodzi miękkie z rumianą skórką. Doskonale smakuje

Sekretem na uzyskanie idealnego koloru skórki jest zachowanie właściwej temperatury pieczenia. Tu pojawia się najczęściej popełniany błąd, a mianowicie przetrzymywanie potrawy w piekarniku, aż się zarumieni. W efekcie środek zaczyna wysychać i traci pożądaną strukturę. Jest na to sposób!

Włóż zamarynowany kawałek mięsa do rozgrzanego piekarnika na ok 220 stopni i pilnuj, aż pieczeń uzyska odpowiedni kolor. Dopiero wtedy zmniejsz moc piekarnika na ok. 160-170 stopni, a następnie piecz do miękkości.

W sosie własnym

Po wyjęciu z piekarnika daj mięsu odleżeć. Obróć je do góry dnem, by soki zdołały wsiąknąć w głąb potrawy. Możesz także przykryć pieczeń folią i trzymać ją tak przez około kwadrans.

Podano do stołu

Prawdziwa sztuka to także idealne krojenie pieczeni. Przed przyłożeniem noża sprawdź, jak wzdłuż mięsa przebiegają włókna. Staraj się kroić kawałki równie z tą linią, dzięki temu uzyskasz miękkie, pełne soków kawałki, którymi każdy się zachwyci!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!