Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch – Zdradzam sekret dlaczego ciasta w bufetach za czasów PRLu były tak pyszne.

Wlej ciepłą wodę do głębokiej miski. Jego temperatura powinna wynosić 35-40 stopni. Wlej drożdże i cukier. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Do tego przepisu nie trzeba robić ciasta, więc natychmiast dodaj mąkę. Lepiej ją wcześniej przesiać, aby ciasto było miękkie i przewiewne. Wsypać mąkę porcjami, od razu mieszając. Dodaj również sól i zmiękczone masło. Można je zastąpić margaryną lub olejem roślinnym. Następnie wymieszaj wszystkie te składniki.

Zacznij wyrabiać ciasto najpierw drewnianą łyżką, a następnie rękami. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lepkie. Następnie przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą lub ręcznikiem kuchennym i odstawić na 1 godzinę. W tym czasie powinien wzrosnąć 1,5–2 razy. Następnie rozciągnij, ponownie przykryj folią i odstaw na 1 godzinę.

Ciasto jest bardzo puszyste i miękkie. Z niego możesz ugotować dowolne ciasta. Aby to zrobić, musisz podzielić całą ilość ciasta, zrobić mniejsze porcje i wypełnić nadzieniem. Następnie zawiń placki i usmaż.

Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!